Limpopo – Phalaborwa
Phalaborwa is op zich niet zo’n boeiend stadje, de belangrijkste attractie is de Phalaborwa Gate naar Kruger. Vanaf de Mashovela Lodge rijden we de N1 en de R36 langs Modjadji, Magoebaskloof en Tzaneen. Een prachtige route. Bij Modjadji staat de grootste baobap boom van Limpopo (of de op een-na-grootste?), maar we vergeten ernaar uit te kijken.
Bij Tzaneen ligt een enorm stuwmeer waar we even een kijkje gaan nemen, ook hier zitten weer krokodillen en nijlpaarden. We lunchen in het Fair View Hotel in Tzaneen.

Guesthouse La Lechere in Phalaborwa
In Phalaborwa zitten we 3 nachten in Guesthouse La Lechere. Héél stijlvol ingericht, 4-sterren, superlekker ontbijt en een fijn zwembad. Het guesthouse ligt aan de rand van de bebouwde kom. Volgens de beheerster is er maar een restaurant in het stadje dat de moeite waard is en dat is Bushveld Terrace, vlakbij de Kruger gate. Daar eten we dus twee avonden (onder de marula bomen).
River Safari
Net buiten Phalaborwa is heel veel mijnbouw: fosfor- en kopermijnen. Daar rijden we langs als we naar de Olifantsrivier gaan (16 km), want we gaan een River Safari doen. Als we vlakbij de rivier zijn komen we 2 buffels tegen!! Die hadden we nog niet gezien deze reis! Aan de overkant van de rivier ligt het Kruger Park. Olifanten, buffels en waterbuck kunnen de rivier overzwemmen. Het is een heerlijk relaxte middag, lekker vanaf het dek met een paar biertjes dieren kijken. We zien krokodillen, een nijlpaard en op de wal allerlei bokken en giraffen.

De boot waarmee we de rivier opgaan. Het is niet druk, maar 4 andere personen

Vanaf de boot zien we allerlei dieren in het Kruger Park

Een ooievaar

Een jonge krokodil

En nogmaals de krokodil

Grappige vogelnestjes

En toen was de riversafari alweer afgelopen
Amarula
Nou is er verder dus niet zoveel te beleven in Phalaborwa, maar toch wel een bezienswaardigheid is de Amarula fabriek. Dat mag je echt niet missen! En we treffen het, het is oogsttijd. Je ziet overal langs de weg mensen lopen met grote zakken die de marula vruchten rapen. Daar krijgen ze geld voor en alles wordt naar de Amarula fabriek gebracht die net buiten Phalaborwa ligt. De lokale bevolking maakt zelf ook bier van de vruchten.
De marula bomen groeien in zuidelijk Afrika, in Zuid Afrika met name in Limpopo. Olifanten zijn gek op de vruchten. Daarom heet hij ook wel Olifantenboom.
We krijgen een rondleiding door de fabriek die helemaal niet groot is maar hier wordt in de oogsttijd van eind januari t/m maart 2 miljoen liter pulp gemaakt, dat vervolgens in tankwagens naar Stellenbosch (meer dan 1800 kilometer) wordt vervoerd waar het verder verwerkt wordt tot Amarula. Het productieproces duurt 2 jaar.

Rondleiding bij Amarula
We mogen proeven van de rijpe vruchten, krijgen een glaasje Amarula, drinken Amarula koffie, kijken nog een video, en dan zijn we helemaal in de juiste stemming om het winkeltje leeg te kopen!
Van de marula pitten worden allerlei schoonheidsproducten gemaakt, ze verkopen allerlei dingen met het Amarula logo en natuurlijk de flessen.
Ik neem een paar marula pitten mee, die ga ik in Congo poten en misschien groeien ze daar ook uit tot echte bomen. Maar … het duurt wel 17 jaar voordat ze vruchten gaan geven.
Ook om te onthouden: eind februari is hier altijd het Amarula Festival. Schijnt heel leuk te zijn met kraampjes, proeverijen, sportieve activiteiten en elke avond muziek en drank!

De marula vruchten

De marula vruchten worden gesorteerd, alleen de rijpe gele en ongeschonden vruchten worden gebruikt

Een volle tankwagen met marula pulp vertrekt naar Stellenbosch. Meer dan 1800 km!

De amarula pulp

En na 2 jaar ziet het er zo uit!
We vervolgen onze reis: de Panorama Route richting Graskop>>
Iets voor b_ event het festival, weer eens een andere omgeving. De FOTOGRAAF maakt weer prachtige foto’s! Geniet nog even.