Het is 10 jaar geleden dat we voor ’t eerst naar Zuid-Afrika gingen. Met Emma en Erik, ter gelegenheid van onze trouwdag. Tien jaar later vieren we wederom onze trouwdag in Zuid-Afrika met kinderen en aanhang. Heel handig dat Emma inmiddels in Zuid-Afrika woont en werkt!
Zaterdagavond laat aangekomen met de KLM vlucht in Johannesburg. Emma en Oskar en hun vaste Uber chauffeur halen ons op en in een sneltreinvaart arriveren we in Pretoria. Natuurlijk eerst hun prachtige huis bewonderen en bijkletsen.
Zondagochtend rijden we naar Soweto waar we de guided township fietstour hebben geboekt: bij Lebo’s in Orlando West: https://www.sowetobackpackers.com/. We beginnen met een Zuid-Afrikaanse lunch en er is een marktje met een koffietruck, wijnen, leuke Afrikaanse hoedjes, plantjes en gezellige muziek. De fietstocht gaat door Soweto we stoppen regelmatig bij bezienswaardigheden (o.a. het huis van Nelson Mandela) en een tamelijk oeverloze uitleg van de gids. We worden overvallen door een enorme hoosbui en gaan schuilen in een barretje waar de lokale bevolking al aardig ver heen is.

Fietstour Soweto
’s Avonds een echte Zuid-Afrikaanse braai door braaimaster Erik.
Op maandag maken we eerst een wandeling door het natuurpark op loopafstand van Emma’s huis. Daarna gaan we lunchen en winkeltjes kijken in Sandton en de huurauto ophalen.
Kosi Bay

Tented chalets bij Kingfisher Bush Lodge. We zitten niet met z’n zessen in zo’n tent hoor, maar eten doen we met z’n allen op onze stoep.
Dinsdagochtend is het plan om om 7 uur vertrekken naar Kosi Bay. Zoals gewoonlijk lukt dat niet, ook omdat ’s ochtends de stroom is uitgevallen en we de garagedeur niet open krijgen en er ook wel heel veel koffers, koelbox, etenswaren ingepakt moeten worden. Pfff.Maar eindelijk vertrekken we. Het is bijna 650 km naar Kosi Bay en ergens onderweg is er een soort staking/langzaamaanactie, maar we kunnen nog net door de berm kruipen en erlangs rijden. Na twee koffie- en lunchstops komen we rond 17 uur aan in Kosi Bay.
Kosi Bay ligt vlakbij de grens met Mozambique en het laatste dorpje waar we doorheen rijden is Manguzi. Negen jaar geleden waar we hier ook al en het valt ons op dat de wegen stukken beter zijn. We hebben 3 luxe “tented chalets” geboekt in de Kingfisher Bush Lodge: https://www.kingfisherbushlodge.co.za/ De laatste circa 15 km zijn onverhard en heel erg zanderig en net te doen voor de Mini van Emma en Oskar. Gelukkig hebben wij een 4×4 Subaru Forrester gehuurd.
Kosi Bay ligt aan de noordkust van Kwa-Zulu Natal, een paar kilometer van de grens met Mozambique. Kosi Bay staat bekend om zijn vier natuurlijke meren, en is onderdeel van het iSimangaliso Wetland Park, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Kosi-mond staat bekend als “het aquarium” vanwege de helderheid van het water en de overvloed aan vissoorten. Het is een van de rustigste stranden in Zuid-Afrika. Kosi Bay is ook de thuisbasis van de beroemde 700+ jaar oude traditionele Tsonga-visvallen (Fish kraals).

Fish kraals Kosi Bay

Fish kraals Kosi Bay
Kosi Mouth

Kosi Mouth
Woensdag gaan we met een gids de hele dag op pad naar Kosi Mouth. Dat is de plek waar de meren van het reservaat uitkomen in de Indische Oceaan. Het laatste stuk lopen we en moeten we de mouth oversteken: schoenen uit en tot ons middel door het water waden. De stroming is behoorlijk sterk. Aan de overkant gaan we snorkelen. Eerst uitleg: we moeten heel goed opletten dat we niet op een stonefish gaan staan – een vis die eruit ziet als een steen, maar een enorme stekel heeft. Als je die in de voet krijgt kan het dodelijk zijn of moet je been geamputeerd! Maar het snorkelen is fantastisch, heel veel kleine kleurrijke visjes alsof je in een aquarium zwemt, een linefish en morene gezien.

Kosi Bay Mouth

Kosi Bay: onze gids legt uit waar we de “mouth” gaan oversteken

Aan het strand van de Indische Oceaan

Snorkelen bij Kosi Mouth
Boattrip en zeeschildpadden kijken bij Bhanga Neck
Donderdagochtend hebben we weer een andere gids die ons meeneemt voor een boottocht over de verschillende meren. Ook dan gaan we weer snorkelen, op een plek, nog geen 500 meter van waar we een hele groep nijlpaarden hebben gezien! ’s Middags even bijkomen en om 17 uur moeten we weer klaarstaan voor een tocht naar Bhanga Neck waar we ’s avonds/’s nachts zeeschildpadden gaan zien. Eerst een helletocht van 2 uur in een Landrover over hobbelige zandweggetjes en tegen dat het donker wordt arriveren we bij Bhanga Neck. De gids legt uit dat er twee soorten zeeschildpadden hun eieren leggen in holen op het strand, holen die wel een meter diep kunnen zijn. En nu is de tijd dat de eieren uitkomen en de babyschildpadjes uit hun nest kruipen. De gids loopt langs het strand met zijn zaklamp op zoek naar schildpadjes en wij volgen. Al snel ontdekt hij een schildpadje. Gelukkig! We hebben niet voor niets 2 uur in een hobbelende auto gezeten. We gaan verder door het rulle zand, er komt geen eind aan en geen schildpad meer te zien. Pfff …. Maar dan als we op het punt staan het op te geven ontdekken we een nest waar een heleboel schildpadjes uit een nest kruipen. Geweldig!!
Om 12 uur ’s nachts zijn we weer terug bij de lodge.

Zeeschildpadjes die uit het nest kruipen op weg naar zee. 22.00 uur in het donker.
We waren eerst van plan om de volgende ochtend heel vroeg te vertrekken naar Mozambique waar we naar Machangulo gaan, het schiereiland dat voor de kust van Maputo ligt. Daar moeten we vanaf Maputo overvaren, maar we horen van de Airbnb eigenaar dat er vrijdag nogal veel wind voorspeld wordt, dus hij raad ons aan om de oversteek op zaterdagochtend te doen.
We kunnen vrijdag dus rustig aan doen en uitslapen, uitgebreid ontbijten. Na het ontbijt nemen we afscheid van Emma en Oskar. Zij gaan niet mee naar Mozambique in verband met high malaria risk en zwangerschap.
Wij vertrekken met Erik en Kitty naar Ponta d’Ouro, net over de grens in Mozambique. Korte etappe vandaag. De rest lees je hier >>
On the road again
De volgende ochtend vertrekken we vroeg. Eigen ontbijtje op de veranda, en on our way to Machangulo!!!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.